Épületautomatizálás – hogyan csináljuk?

Ha egy smarthome rendszert szeretnénk beszerelni az épületbe az első lépés, hogy eldöntsük, hogy milyen eszközöket akarunk automatizálni. Az alap funkciók között vannak a világítások, árnyékolók, hűtés-fűtés rendszerek, kapuk és konnektorok vezérlése. Magasabb szinten bevonható a rendszerbe a média, riasztó, kamera vagy a kaputelefonos rendszerek is. Az épületautomatizálás lényege, hogy kényelmesebbé és egyszerűbbé tegye az emberek életét, időt spóroljon számukra azzal, hogy a smarthome rendszer elvégez számos feladatot helyettük. 

Hogyan működik egy okos otthon? Néhány példák okos funkciókra:

Egy automatizált épületben egyetlen gombnyomással le vagy felkapcsolhatóak a világítások, nem kell az embernek egyesével végig menni és lekapcsolni az összes lámpát, de automatizált kikapcsolás is beállítható, azaz nem marad napokig égve egy világítás sem. Az összes redőny vagy egy mozdulattal fel- vagy lehúzható, amely rengeteg időt spórol meg a tulajdonos számára. Emellett a rendszer figyeli az időjárás viszontagságait is és képes erős szélben behúzni a zsalúziákat, elkerülve azok megrongálódását. A kapuk a felhasználók telefonjáról is működtethetőek, így nem kell a távirányítót használni. A fűtés rendszer bárhonnan vezérelhető és energiatakarékos módon használható.

Programozató kontra előre programozott rendszerek

Az épületautomatizálási megoldások között a legtöbb olyan rendszer, amelyet programozni kell. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó megvásárolja a smarthome eszközöket és szüksége van egy megfelelő szakértelemmel rendelkező programozóra, aki elkészíti az adott ingatlant működtető szoftvert. Ennek előnye, hogy egyedi vezérlések készíthetőek, viszont hátránya, hogy a programozói költségek igencsak magasak és ha valamit módosítani kell, akkor ahhoz ismételten szükség lesz a programozóra. A Kameleon System ezzel szemben egy előre programozott rendszer, azaz tartalmazza azokat a tipikus épületautomatizálási vezérlőszoftvereket, amelyekre általában minden házban szükség lehet. Ez jelentős összegeket spórol meg a tulajdonosok számára. Egyedileg ez a rendszer is programozható, de a tapasztalatok szerint a feladatok 90%-a megoldható a saját szoftvereivel.

Biztonság, avagy központi vagy elosztott intelligenciájú rendszerek

Ha egy rendszer központi intelligenciájú, az azt jelenti, hogy egy fő vezérlő egység (miniserver) tartalmazza az épület működtető szoftverét és az ezekhez kapcsolódó kiegészítő egységeken (relépanelek, input modulok) keresztül vezérli a lakást. Ennek a biztonság szempontjából nagy hátránya, hogy ha ez a központ meghibásodik, akkor az egész ingatlan működése leáll. Tehát rosszabb esetben a világítás és a fűtés sem fog működni. Az elosztott intelligenciájú rendszerek több saját vezérlésű egységből épülnek fel, amelyek önállóan is működőképesek. Így egy modul meghibásodása esetén az összes többi működőképes marad, amely nagyobb megbízhatóságot nyújt. 

Vezetéknélküli vagy vezetékes rendszerek

Napjainkban egyre több rádiós épületautomatizálási rendszer jelenik meg a piacon. Ezek előnye, hogy kevesebb kábelezést igényelnek. Sok esetben csak ilyen rendszerrel oldható meg egy ingatlan épületfelügyelete ,hiszen nem lehet módosítani a kábelezést vagy a tulajdonos nem akarja ez ezzel járó kellemetlenségeket felvállalni. Viszont ezek a rendszerek zavarérzékenyebbek és lassabb lehet a reakció idejük. A vezetékes rendszerek sokkal megbízhatóbbak és zavartűrőbbek, ezért ha ez fontos szempont, akkor javasoljuk, hogy mindenképp vezetékes rendszert válasszon. 

Vezetékes rendszerek kábelezése

Az ilyen rendszereket a legtöbb esetben csillagpontosan kell lekábelezni, tehát minden fogyasztótól egy erősáramú vezeték és minden vezérlőtől (nyomógombtól) kell egy-egy vezérlőkábel fut a központig, ahol az épületautomatizálás van elhelyezve. Ez a megoldás természetesen több kábelezést igényel, ami növeli a költségeket, de sokkal megbízhatóbb megoldást nyújt. Az épületautomatizálási rendszer szeparálható több elosztó szekrénybe is, például szintenként, a lényeg, hogy közöttük legyen kialakítva egy megfelelő kábeles busz kapcsolat, hogy tudjanak egymással kommunikálni.

Telepítés 

A smarthome rendszerek lakó, irodai és ipari környezetben is egyaránt használhatóak. A legegyszerűbb eset, ha egy épületet már elve automatizálással terveznek meg, de egy felújítás során is átalakítható egy ingatlan villamos rendszere az épületautomatizálási rendszer működéséhez. Amennyiben nincs lehetőség az ingatlan elektromos hálózatát újra kábelezni, akkor szerencsés esetben a meglévő csövezésben a kábelek cseréje megoldást nyújthat. Ez minimális bontási munkával jár, hiszen ilyenkor maximum a kötődobozokat kell megnyitni.

Tervezés

Ma már egy új épület engedélyeztetéséhez villamos tervek is szükségesek, így már a tervezés során kialakítható az épületautomatizálási rendszer.

Mire figyeljünk világítás automatizálásnál?

Több féle világítás vezérlés létezik. 

Kapcsolt világítások: A legegyszerűbb eset a kapcsolt világítás, amikor egy adott lámpát, vagy lámpa csoportot ki- és bekapcsol a rendszer. Ebben az esetben a teljesítményre kell odafigyelni, azaz, hogy az automatizálási rendszer kapcsoló eleme, például relé, elbírja az adott teljesítményt.

Fényerőszabályozott világítás: Ha a világítást fényerőszabályozni szeretnénk, akkor oda kell figyelni a világítás típusára. Nem minden fényforrás fényerőszabályozható (dimmerelhető). Ezt a csomagoláson jelölni szokták és amennyiben nem szabályozható, akkor akár tönkre is mehet az adott világítóelem. A fényerőszabályozó eszközöknek, nevezzük dimmereknek két nagyobb csoportja van: a fázishasításos és az egyenáramú dimmerek. A fázishasításos dimmerek 230 VAC-os váltakozó feszültségű fényforrások szabályzására alkalmasak, míg az egyenáramú dimmerek a LED szalagokhoz jók.

Mire figyeljünk árnyékoló automatizálásnál?

Az árnyékolók automatizálásához motoros redőnyökre vagy zsalúziákra van szükség, de mindenképpen a legegyszerűbb 4 vezetékes rendszert válasszuk. Semmiképpen se vásároljunk távirányítós redőnymotort, mert azokat semmilyen automatizálási rendszerrel nem lehet összekötni, ráadásul sokkal drágábbak is. Zsalúziák automatizálásánál érdemes a rendszert egy szélmérővel kiegészíteni, amely viharos erejű szélben automatikusan felhúzza az árnyékolókat, megóvva ezzel őket a károsodástól.

Mire figyeljünk hűtés/fűtés automatizálásnál?

A hűtés/fűtés automatizálásnál fontos kérdés, hogy milyen típusú fűtésünk van. Napjainkban a leghatékonyabbak a hőszivattyús rendszerek, de terjednek az elektromos fűtések is.

Mire figyeljünk kapu automatizálásnál?

A kapukat érdemes bevonni a rendszerbe, mert így a smarthomeos applikáción keresztül nyithatóak vagy zárhatóak az épület kapui, amelyekről visszajelzést is kapunk. A legtöbb kapumotor vezérelhető egy kontaktussal, ezért fontos, hogy a smarthome rendszer és a kapu motor legyen kábelesen összekötve.

Hello!
Neked miben segíthetünk?

Kérj ingyenes helyszíni felmérést, és amint tudunk, de legkésőbb 1 munka- napon belül visszahívunk téged!