Vezetékes vagy vezeték nélküli smart home rendszert válasszunk?

Szerintünk nincs egyértelmű győztes, az igényeink és az adott ingatlan állapota dönt. Mind a kettő rendszernek megvannak az előnyei és hátrányai is. 

A választásnál érdemes tehát több szempontot szem előtt tartani. Mi azt látjuk, hogy ha a ház újonnan épül vagy teljes felújítás történik, akkor érdemes a vezetékes rendszer mellett döntenünk, úgynevezett smarthome ready kábelezést elvégezni. Itt jegyezném, hogy az okosotthon szükséges villanyszerelés nem biztos, hogy drágább mint a hagyományos, ezzel a módszerrel időt lehet megspórolni, de tény, hogy anyagköltségben drágább lehet. Ha viszont a meglévő lakásunkat “csak” okosítani szeretnénk és nem akarunk nagy piszkot magunk mellett akkor a válasszuk a vezeték nélküli rendszert.

A vezetékes rendszerek megbízhatóbbak és gyorsabbak, mint a vezeték nélküliek. Ámbár kiépítésük nagyobb munkával járhat. Egy már lakott otthonban nem biztos, hogy vállaljuk a bontással járó kellemetlenségeket.  Van egy olyan tévhit is, hogy ha vezetékes rendszert választunk akkor behatároltak a lehetőségeink. Az általunk tervezett vezetékes rendszerek nagy szabadságot kínálnak, például bármilyen típusú villanykapcsolót használhatunk, a pár ezer forintostól egészen a több tízezres design megoldásokig. A lényeg csupán, hogy ezek billenőkapcsolósok legyenek. Ha a vezetékezést minden szobában elvégezzük akkor később később is bővíthetjük meglévő rendszerünket. 

A vezeték nélküli rendszerek ezzel szemben kevesebb munkával járhatnak. Bár a legtöbb esetben a meglévő kapcsolót vagy konnektort kicsit át kell alakítani, mert a kötődobozban helyezik el az eszközöket, vagy a speciális villanykapcsoló nagyobb méretű, mint az eddig használt. Tény, hogy ezek még mindig kevesebb munkával járhat, mint egy teljes újravezetékezés. Azt is érdemes hozzátenni, hogy a vezeték nélküli rendszer néha megkívánja a vezetéket, például egy intelligens fali kapcsolónak szüksége lehet még egy vezetékre.

Hello!
Neked miben segíthetünk?

Kérj ingyenes helyszíni felmérést, és amint tudunk, de legkésőbb 1 munka- napon belül visszahívunk téged!